Wiele osób, szczególnie początkujących marzy o tym, żeby zbudować masę mięśniową dobrej jakości, przy jednoczesnym uwidocznieniu mięśni brzucha. Niestety nie zdają sobie oni sprawy z tego, że zaczynając swoją przygodę z kulturystyką, nie da się budować dobrej jakości mięśni zaczynając z poziomu tkanki tłuszczowej powyżej 15-20%. Powszechnie [...]
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] że do mięśni podczas treningu dostarczana jest większa ilość aminokwasów, które zostają przez nie od razu wykorzystane. Przyjmowane samodzielnie lub jako część kompletnej odżywki białkowej, BCAA hamują uszkodzenia mięśni, więc synteza białka jest znacznie większa! Spala więcej kalorii Badania przeprowadzone parę miesięcy temu dowodzą, że jedna [...]
[...] smaczniej (często), łatwiej i taniej(!), spożyję w produktach naturalnych. Wrzucę jeszcze jedno porównanie - niebieskie kolumny po lewej to patrząc od prawej -koszt 1kg odżywki przy zakupie małego op. (<1 kg); koszt 1kg czystego białka; i tak samo przy większym op. (2,2kg)- wszędzie prócz małego Matrixa uwzględniłam przesyłkę:(aha, WW [...]
[...] Warto pamiętać o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Bazować należy na najlepszych ich źródłach w postaci: - mięs, ryb, nabiału, jaj, odżywki białkowej, - kasz, ryżu, makaronu, ziemniaków, płatków zbożowych, pieczywa, - orzechów, olejów, tłuszczów z jaj, mięs, nabiału. [...]
Cześć! Na samym początku redukcji powinieneś zadbać o to by wiedzieć ile kalorii powinieneś spożywać aby poprawnie wykonać tę redukcję. Zerknij proszę na artykuł poniżej: I odejmować kalorie dopiero wtedy gdy masz stagnację wagi przez kilka dni. Straciłeś w miesiąc 10kg, to bardzo dużo i niezdrowo. Powinieneś celować w utratę 0,5kg na tydzień, [...]
[...] cel powinien być poparty odpowiednim sposobem odżywiania. Co do suplementów to jak najbardziej można wprowadzić suplementy prozdrowotne, witaminowe, można też białko czy odżywki węglowodanowo białkowe, ale wszystko zależy od tego jakie braki mamy w diecie i właśnie na podstawie diety i ewentualnych w niej braków dobieramy suplementy.. [...]
[...] odrobinkę podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] odpowiednio podzielić kalorie: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] zjeść wszystkiego lub nie odczuwam głody, jednak warto dobić te kalorie lub minimum dobić to białko do wyliczonego zapotrzebowania. Z drugiej strony jeśli zastosujesz mix z odżywki białkowej z porcją masła orzechowego, to tych kalorii nawet nie poczujesz. Ważne aby posiłek był lekkostrawny i zawierał dużo kalorii w małej objętości wtedy z [...]
[...] Białko wspiera regenerację, przyspiesza metabolizm, nadaje większej sytości posiłkom, dzięki czemu nie odczuwasz głodu krótko po spożytym posiłku. W wyborze odpowiedniej odżywki białkowej pomoże Ci nasz ranking: https://www.sfd.pl/art/Rankingi/Od%C5%BCywki_bia%C5%82kowe_ranking__najlepsza_od%C5%BCywka_bia%C5%82kowa-a907.html W przebudowie [...]
[...] Twoją masę mięśniową w okresie około treningowym, mam tu na myśli polecaną przeze mnie recepturę, czyli przed treningiem conajmniej 10g BCAA + nie więcej niż 20g węglowodanów, a po treningu 30g odżywki białkowej + 10g EAA + 2-3g kreatyny oraz podobna porcja węglowodanów jak przed treningiem. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania to śmiało.
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
Cześć! Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Cześć! Na samym początku powinieneś sprawdzić jakie jest Twoje "0 kaloryczne", czyli ilość kalorii jakiej potrzebujesz by funkcjonować i nie zyskiwać ani nie przybierać na masie biorąc pod uwagę całą Twoją aktywność. Możesz obliczyć, to na kalkulatorze tutaj:
Na początek wyjaśnię Ci na czym polega cały proces odchudzania. Podczas każdej redukcji tkanki tłuszczowej niezbędny jest ujemny bilans kaloryczny. Co to znaczy i jak go wyliczyć? Zacznij od wyliczenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego, a następnie odejmij ok 200-300 kcal na początek. Pomocny kalkulator znajdziesz w poniższym linku: [...]
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
Cześć! Przede wszystkim taki deficyt nie jest zdrowy i szybko przestaniesz się czuć dobrze. Wylicz poprawnie zapotrzebowanie, tutaj masz wzór: http://www.sfd.pl/-t276436.html . Taki skok wagi nie jest normalny, dlatego powinieneś zmniejszyć deficyt i przeprowadzić normalną redukcję.
[...] o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami [...]
[...] mniej więcej równych odstępach czasowych. Absolutnie nie wolno dojadać między posiłkami. Każdy z posiłków powinien być bogaty w białko, dlatego warto będzie rozważyć zakup odżywki białkowej, bo oczywiście nie można bazować na samym mięsie, gdyż nie byłoby to najzdrowsze rozwiązanie. I oczywiście redukcję tkanki tłuszczowej można skutecznie [...]